Diesel Particulate Filter isključenje

30.07.2012. |Chiptuning

Diesel Particulate Filter, ili kod nas poznatiji kao DPF i FAP filteri, deo su opreme gotovo svih savremenih automobila opremljenih dizel agregatima. Njihova glavna uloga je da uklanjaju čadj iz izduvnih gasova a većina se čisti procesom takozvane „regeneracije“ pri kojoj se krupne čestice sagorevaju i izbacuju se kroz izduvni sistem.

Pored lošeg kvaliteta goriva najčešći uzrok zapušenja DPF-a su loše dizne (injektori) ili kvar na turbo punjaču. Dokazano je takođe da problem sa DPF-om češće imaju vozila koji veći deo eksploatacije provedu u gradu pa se u ovakvim slučajevima preporučuju vožnje na otvorenom putu pri većim brzinama kako bi sam automobil izvršio pravilnu regeneraciju. Na žalost, svaki filter ima svoj vek trajanja a nepoznavanjem procesa regeneracije, lošim gorivom i održavanjem vozila DPF može trajati i znatno kraće od fabrički predviđenog roka. Automobil tada prelazi u servisni režim rada i redukuje snagu vozila time sprečavajući još veće posledice koje svakako nastaju ako vozač ignoriše problem.

Vlasnici automobila tada pred sobom imaju dva rešenja. Zameniti dotrajali DPF novim, čija se cena kreće u zavisnosti od modela 700-2500 eura i rizikovati da se za par godina susretnu sa istim problemom, ili da isti reše trajno, solucijom koju nudi Revochip professional tuning servis. Uz fizičko uklanjanje filtera, kao lakši deo posla, Revochip elektroničari softverski u samom programu računara vozila „gase“ DPF. Kao bonus vlasnik dobija smanjenje potrošnje goriva, bolji rad automobila ali i mogućnost dodatnog povećanja snage Revochip remapom.

Poseban problem prave nadri-eletroničari krekovanim ECU-safe alatom koji problem rešavaju tako što blokiraju jedino grešku na računaru. Kako kod većine automobila ista lampica ukazuje na više problema, ne paljenje iste i ne ukazivanje vlasniku da problem postoji može dovesti do havarije drugih komponenti agregata. Ovakvim postupkom DPF nije pravilno izgašen, ulazi u stalne regeneracije i automobil gubi snagu iako ne prijavljuje grešku na samom filteru, i mehaničarima odvlači pažnju sa glavnog problema koji i dalje postoji a navodno je eliminisan. Zbog svega ovoga dobro obratite pažnju gde i kod koga radite ovu ni malo jednostavnu proceduru.

Više informacija o Revochip DPF/FAP isključenju možete dobiti na telefon servisa 060/606-7000 ili na mailove office@revochip.com i marketing@revochip.com


Podeli sa prijateljima

Slične vesti

Kontakt

Gde se nalazimo

  • Zrenjaninski put 43p
  • 11210 Beograd, Srbija

Kontakt

Povežimo se

  • Ponedeljak – subota: 09-18h
  • Nedeljom ne radimo